Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Με τον αέρα της...εφηβικής λογοτεχνίας








Πολλοί έφηβοι στις μέρες μας έχουν ως πιστό φίλο τα βιβλία. Τα εφηβικά βιβλία δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Aπό παλιά οι νέοι συνήθιζαν να βρίσκουν παρηγοριά σε αυτά, καθώς πολλοί λογοτέχνες έγραφαν μυθιστορήματα που ενδιέφεραν κυρίως τα νέα παιδιά. Έτσι αυτά τα βιβλία έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Τέτοια είναι : «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες, «Οι περιπέτειες του Τηλεμάχου» του Φενελόν, «Ο Ροβινσώνας Κρούσος» του Ντεφόε, «ο Όλιβερ Τουΐστ» και «ο Δαυΐδ Κόπερφιλδ» του Ντίκενς ή «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» και «Οι Περιπέτειες του Χακ Φιν» του Τουέιν.
Όμως και στην σημερινή εποχή τα βιβλία είναι απαραίτητα για μας τους νέους. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη και εμείς στο περιβάλλον μας αντιμετωπίζουμε διάφορα μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Έτσι τα βιβλία αποτελούν καταφύγιό μας στις δύσκολες στιγμές. Ξένοι λογοτέχνες έγραψαν βιβλία που είτε θίγουν αυτά τα προβλήματα, είτε έχουν φανταστικό περιεχόμενο. Τα θέματα της πρώτης κατηγορίας, που αφορούν τα κοινωνικά προβλήματα, είναι ιδιαίτερα σκληρά, όπως η κακοποίηση ανηλίκων, οι άστεγοι, η τρομοκρατία, οι μυστικές οργανώσεις, η βία μεταξύ εφήβων,
ο αλκοολισμός.
Η δεύτερη κατηγορία βιβλίων ή και σειρών από 3, 4, 5 ή 7 βιβλία ανήκει στη φανταστική λογοτεχνία. Το φανταστικό στοιχείο συνδέεται με την περιπέτεια, τον τρόμο και τη μαγεία. Μερικά από τα πιο αγαπητά βιβλία ξένων λογοτεχνών είναι: «ο Χάρι Πότερ» της J. K. Rowling, «η Τριλογία του κόσμου» του Philip Pullman, «Οι φρουροί της φύσης» του David Klass, «η Λάουρα» του Peter Freund κ.α.
Παράλληλα και έλληνες λογοτέχνες ασχολήθηκαν με τη συγγραφή εφηβικών βιβλίων. Για παράδειγμα : η Λίτσα Ψαραύτη(Όνειρα από μετάξι), η Βούλα Μάστορη(Το ποτάμι ζήλεψε) η Άλκη Ζέη( Το καπλάνι της βιτρίνας, η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της) , η Ζωρζ Σαρή( Τα γενέθλια) ,
ο Βασίλης Παπαθεοδώρου(Το μήνυμα) και πολλοί άλλοι. Συνηθέστερα για την εφηβική μυθιστοριογραφία στην Ελλάδα είναι τα βιβλία κοινωνικής θεματολογίας που ασχολούνται με αγαπημένα μας ζητήματα όπως ο έρωτας, η οικογένεια, η μουσική, ο θάνατος, η αποδοχή του διαφορετικού, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, το AIDS κ.α. Βέβαια η ελληνική εφηβική λογοτεχνία είναι φτωχότερη, με μικρότερη παράδοση και πιο άτολμη ως προς τη θεματολογία από την ξένη.
Στην Ελλάδα σήμερα πολλοί εκδοτικοί οίκοι εκδίδουν βιβλία και ελλήνων και ξένων λογοτεχνών. Μερικοί από αυτούς είναι: ο Πατάκης, ο Ψυχογιός , ο Κέδρος. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως τα εφηβικά βιβλία αγγίζουν, επηρεάζουν και γίνονται αγαπητά από τους νέους σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι παρμένα από τη ζωή τους και γραμμένα για αυτήν.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.