Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

«Ο τεμπέλης μαθητής» του Κωνσταντίνου Τούμπου


( το κείμενο είναι γραμμένο κατά το πρότυπο των «χαρακτήρων» του Ανδρέα Λασκαράτου)

Στις μέρες μας οι τεμπέληδες μαθητές –ειδικά στη χώρα μας-ολοένα και αυξάνονται, καθώς νοσούν από οξεία τεμπελήτιδα. Βέβαια, το ότι ένας μαθητής είναι τεμπέλης δε σημαίνει αναγκαστικά ότι έχει και προβλήματα μαθήσεως, όπως πολλοί πιστεύουν , ούτε ότι οι τεμπέληδες είναι και κακοί μαθητές.
Ο τεμπέλης μαθητής βλέπει το σχολείο σαν αγγαρεία και πηγαίνει, επειδή του το επιβάλλουν οι γονείς του και για να δει τους φίλους του ή απλά να «ξεσκάσει», με αποτέλεσμα να αποχωρίζεται το αγαπημένο μέρος του σπιτιού του, που είναι ο καναπές ή το κρεβάτι.
Συνήθως κατά τη διάρκεια του μαθήματος κάνει φασαρία μιλώντας με τους συμμαθητές του ή πετώντας χαρτάκια ή συνεχίζει τον ύπνο του ξαπλώνοντας στο θρανίο του, χωρίς να ενοχλεί τον καθηγητή την ώρα που μιλάει. Βέβαια , το να είναι τεμπέλης κάποιος είναι ένα συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία, όπου ο νέος περνά μια κρίση.
Ο τεμπέλης μαθητής συνήθως δεν κάνει ασκήσεις και εργασίες ούτε συμμετέχει στο μάθημα, με αποτέλεσμα οι βαθμοί του να είναι κάπως χαμηλοί.
Για το μαθητή αυτό οι γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, που κλείνει το σχολείο, είναι η λύτρωση από την καθημερινή ρουτίνα και μέσο για να ξεκουραστεί ακόμη περισσότερο, αφού δεν ανοίγει βιβλίο στις γιορτές. Όταν έρθει η ώρα των τελικών εξετάσεων είναι ο μόνος που δεν αγχώνεται και διαβάζει μόνο αυτό που θεωρεί ο ίδιος ότι είναι σημαντικό και φυσικά η βοήθεια από συμμαθητές είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Άμα όμως δεν περάσει, λέει ότι τον αδικήσανε οι καθηγητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.